Hoe verloopt een dag binnen het kinderdagverblijf?

1. HET ONTHAALMOMENT

We werken in beide kinderdagverblijven met een badgesysteem voor toegang. Binnen de openingsuren kan je jouw kindje elk moment van de dag brengen. Als je kindje mee een warme maaltijd eet, breng je het ten laatste om 10.30 u. Kindjes die mee fruitpap of vieruurtje eten, komen ten laatste om 14.30 u. Je brengt je kleine spruit tot in de leefruimte, waar de kinderbegeleider hem/haar van je overneemt. Dit is ook het moment waarop je met de kinderbegeleider kan overleggen. Wij weken ook met een heen-en weerschriftje. Hierin kan je dagelijks de belangrijkste informatie neerschrijven. De kinderbegeleider vult dit ook dagelijks in.

2. SPELEN

Naarmate je kleintje ouder wordt, is het overdag meer wakker en meer en meer actief bezig.
Welbevinden en betrokkenheid staan voor ons centraal. Wij vinden het belangrijk dat kinderen zich thuis voelen in de opvang, dat ze goed in hun velletje zitten (welbevinden), en dat ze actief en geboeid bezig zijn (betrokkenheid).
Daarom voorzien we een rijk en gevarieerd materiaalaanbod binnen het bereik van de kinderen.
Buitenspel en natuurbeleving vinden we heel belangrijk. In de Poenjaard is er een gezellige tuin tussen de maïsvelden. In de St.-Elisabethstraat spelen de kleintjes bij mooi weer op het terras, de groten spelen in een uitdagende, prikkelende natuurtuin.

De kinderbegeleider gaat soms op stap met de kleintjes, regelmatig zie je dan de bolderkar passeren in Melsele. Naast het vrije spelaanbod in de speelhoekjes, biedt de begeleider gevarieerde impulsen en activiteiten aan. Er wordt gezongen, gedanst, geschilderd, gepuzzeld ...
De kinderbegeleider biedt aan wat elk individueel kind aanspreekt. De kinderen zijn vrij om hier aan mee te doen. De nadruk ligt steeds op het experimenteren en het plezier beleven en niet op het resultaat.

3. ETEN

In de voormiddag eten de baby's een groentepap of drinken een flesje, volledig volgens het ritme je kindje. De warme maaltijd wordt vers bereid in ons kinderdagverblijf in Sint-Elisabethstraat 64 en kan gegeven worden vanaf 10.45 u. Flesjes of borstvoeding brengt u zelf mee.
In de namiddag smullen ze van een flesje of vers bereid fruitpap en kan gegeven worden vanaf 14.30 u.

De omschakeling naar ongemixte voeding verloopt op het ritme van je kindje. 
Stilaan wordt eten een gezellig groepsmoment. De kindjes eten dan samen: om 9u een stukje fruit; om 10u45 warme maaltijd; om14.30 u fruitpap of 4-uurtje. Zelfstandigheid wordt hierbij aangemoedigd.
Peutertjes mogen helpen bij het uitscheppen, smeren en uitgieten. Kinderen worden aangemoedigd maar nooit gedwongen om hun bordje leeg te eten.

4. VERZORGINGEN

We verzorgen volgens behoefte van elk kind. Verzorgingsprodukten zijn aanwezig, maar je kan ook je eigen produkten meebrengen. Luiers breng je zelf mee. Het zindelijkheidsproces verloopt steeds in samenspraak met de ouders en als het kind er klaar voor is.

5. SLAPEN

Baby's doen meerdere dutjes op ritme van het kind. Grotere kinderen doen geleidelijk 1 gezamenlijk middagdutje tussen 12.00 u en 15.00 u. Kindjes die wakker zijn mogen uit bed.

6. AFHALEN

Binnen de openingsuren kan je je kindje elk moment van de dag afhalen, maar rust en maaltijden worden gerespecteerd.