HOE VERLOOPT EEN DAG BIJ EEN ONTHAALOUDER ?

1. HET ONTHAAL

Volgens de afgesproken uren met de onthaalouder kan je je kindje brengen bij de onthaalouder.  Je brengt je kleine spruit tot in de leefruimte, waar de onthaalouder hem/haar van jou overneemt.  Dit is ook het moment waarop je met de onthaalouder kan overleggen.  Onze onthaalouders werken met een heen-en weerschriftje.  Hierin kan je dagelijks de belangrijkste informatie neerschrijven.  De onthaalouder zal ook iedere dag het dagverloop van je kindje in het heen-en weerschriftje schrijven.

2. SPELEN
 
Naarmate je kleintje ouder wordt, is het overdag meer wakker en meer actief bezig.  Welbevinden en betrokkenheid staan voor ons centraal.  Wij vinden het belangrijk dat kinderen zich thuis voelen  bij de onthaalouder, dat ze goed in hun velletje zitten (welbevinden) en dat ze actief en geboeid bezig zijn (betrokkenheid).  Daarom voorziet de onthaalouder een rijk en gevarieerd materiaalaanbod binnen bereik van de kinderen. De onthaalouders hebben elk hun algemeen aanbod van speelgoed dat ze ook maandelijks kunnen aanvullen met speelgoed uit onze speel-o-theek. 

Buitenspel en natuurbeleving vinden wij heel belangrijk.  Alle onthaalouders hebben een tuin of buitenspeelruimte ter beschikking en als het aantal kinderen het toelaat, gaan de onthaalouders met veel plezier met de kinderen op stap.
Naast het vrije spelaanbod in de speelruimte, die ook ingedeeld is in (verplaatsbare) speelhoekjes, biedt de onthaalouder ook gevarieerde impulsen en activiteiten aan.
Er wordt gezongen, gedanst, geschilderd, gepuzzeld,… De onthaalouder biedt aan wat elk individueel kind aanspreekt.  De kinderen zijn vrij om hier aan mee te doen.  De nadruk ligt alleszins op het experimenteren en op het plezier en niet op het resultaat.
 
3. ETEN
 
In de voormiddag eten de baby’s groentepap of drinken een flesje, volledig volgens het ritme van thuis.  De warme maaltijden worden, steeds zo dicht mogelijk bij het geven van de maaltijd, vers en gevarieerd bereid door de onthaalouder. 
Flesjes of borstvoeding breng je zelf mee, en geef je zeker aan de onthaalouder bij het onthaalmoment, zodat de flesjes zo snel mogelijk in de koelkast geplaatst kunnen worden.
In de namiddag smullen ze van een flesje of fruitpap.  Ook deze laatste wordt vers bereid en mag niet lang van tevoren gemaakt zijn.

De omschakeling naar ongemixte voeding verloopt op het ritme van je kindje. Stilaan wordt eten een gezellig groepsmoment. Zelfstandigheid wordt hierbij aangemoedigd.  Kinderen worden aangemoedigd maar nooit gedwongen om hun bordje leeg te eten.
 
4. VERZORGING
 
We verzorgen volgens behoefte van elk kind.  De onthaalouder zelf moet je kindje verzorgd terug naar huis mee kunnen geven .  Het is ook mogelijk dat je een aantal zaken van thuis meebrengt vb. vochtige doekjes, tissues,…
Je kan afspreken met je onthaalouder of je een voorraad luiers bij je onthaalouder legt of iedere dag de verzorgingstas meegeeft.
Zorg er ook voor dat er steeds voldoende reserve-kledij bij je onthaalouder aanwezig is.
Je onthaalouder maakt hierrond duidelijke afspraken met jou.
Het zindelijkheidsproces verloopt steeds in samenspraak met de ouders en als het kind er klaar voor is.

5. SLAPEN

Baby’s doen meerdere dutjes op het ritme van het kind.  Grotere kinderen doen geleidelijk 1 gezamenlijk middagdutje tussen 12.00 u en 15.00 u.  Kindjes die wakker zijn, mogen uit bedje om dan terug verder te spelen.

6. AFHALEN

Binnen de openingsuren van je onthaalouder en volgens afgesproken uur, verwacht je kindje je terug bij de onthaalouder.  Wij vragen wel om bij het afhalen de rust- en eetmomenten te respecteren.